Di manakah tenaga datang dari kita?

Glukosa, sumbernya adalah karbohidrat mudah, adalah peserta dalam metabolisme dalam tubuh manusia. Matlamatnya adalah untuk membawa tenaga ke sel -sel badan.

Organisma glucous menerima hampir keseluruhan produk. Secara beransur -ansur menggali, makanan memasuki usus kecil, di mana proses pemisahan gula menjadi fruktosa dan glukosa bermula. Apabila pengambilan glukosa, pertukaran meningkat, dan proses ini dikawal oleh insulin, yang menghasilkan pankreas. Dalam proses biasa, insulin membolehkan sebahagian daripada glukosa berubah di hati, secara beransur -ansur berkurangan bersama dengan gula yang diproses. Sekiranya proses pemprosesan terganggu, maka ia berlalu sebagai pertukaran, glukosa memasuki air kencing yang tidak berubah dan mula memusnahkan buah pinggang. Dengan kekurangan pengeluaran hormon, insulin mencetuskan kencing manis.

Tahap glukosa dalam darah harus dikawal, walaupun faktor penyakit tidak ditakrifkan. Apabila bermain sukan, memimpin gaya hidup yang sihat, kecenderungan untuk melompat lompatan glukosa kadang -kadang diperhatikan.